Ayder, her mevsim de güzel

Kar kar üstüne yağarsa, yolları kar kaplarsa, yemyeşil çam ağaçları bir günde beyaza bürünürse ve siz o enfes doğada hem kar keyfini ve hem de kaplıca keyfini aynı anda yaşarsanız neler hissedersiniz? Hissetmeniz için yaşamanız gerekir. Bazen kelimeler sığmaz anlatımlara, hele ruhunuzun dinlenişini dökemezsiniz satırlara.. Ayder’de tam da bunları yaşadık ilk kez.

Öyle ya sadece yeşilliği, enfes havası, doğası yıllardır hayran bıraktırdı, yerli ve yabancı gidebilen, gezebilen ve görebilen herkese ama artık Ayder, kış mevsiminde de bundan böyle adından sıkça söz ettirecek ilk etkinliğine bu yıl imzasını attı.

Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk kaplıca olma özelliği ile dillerde ve gönüllerde yer edinen Ayder, bundan böyle de adeta Türkiye’nin Davos’u olacak. Önceki yılarda kış mevsimlerinde kapalı olan Ayder, artık bu mevsimde de açık olacak ve tesisleriyle yöreye gelenleri ağırlayacak. Yatak kapasitesi yönünden son yıllarda yapılan yatırımlarla ihtiyacı karşılayacak düzeye ulaşan Ayder’de kış Turizmi de canlanacak. Belki de evet Türkiye’nin bir Davos’u aratmayacak kış turizminin cenneti doğacak.Sadece spor değil ama önemli toplantılara da ev sahipliği yapabilecek Ayder…

Bir yandan kaplıcısıyla bir yandan Kaçkar dağı ile öbür yandan da alternatif kış turizmi etkinliklerine ev sahipliği yapan Ayder, Avrupa’nın zengin turistleri için son 2 yıldan beri Haliski sporu olarak da adlandırılan helikopterli kayak merkezi oldu.

Turistler, Ayder’den Kaçkar dağının 3 bin 739 metreyi bulan yamaçlarına taşınarak, buradan kayak yapmaları sağlanıyor. Elbette bu doğa sporuna karşı olanlar da var, özellikle doğal yaban hayatı olumsuz etkilediği gerekçe gösteriliyor, bunda hakları da yok değil ama Kaçkar’ın heliski için seçilmiş olması, bölgenin bir çekim merkezi haline gelmesi açısından da önemsenmeyecek değerde diye düşünüyorum.

Ayder’de 1. Kardan Adam Şenliği’nin güzel bir organizasyon olmasında şüphe yok ki yöre halkının sıcaklığının ve sevecenliğinin de büyük rolü var. Alçak gönüllü ve konuşmalarıyla da kendilerini dinletme, dinletebilme özelliğine sahip yöre halkının damak tadı olarak sunduğu yöresel yemeklerin de önemini belirtmekte yarar var. Belki dil bilmiyor ama yaptığı yemekleri gelen tursitlere anlatmaya çalışan bir işletme sahibesi, eliyle omuzlarına dokunduğu turistlere,türkçe ifadelerle, “bakın bu turkiş lahana yemeği, turkiş muhlama, turkiş turşi kavurmasi” diyerek, yemeklerin isimlerini de öğretmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Ardından da “afiyet olsun” demeyi ihmal etmiyor. Turstler, yöre kadınının anlatmaya çalıştığını anlıyor ve alkışla cevap veriyorlar.

Belki ilk oluşundandı, belki de bir gün öncesinde yağan yoğun kardandı bilemiyoruz ama katılım beklenenin de çok üzerindeydi diyemeyiz. Fakat bundan sonrasında Ayder Kardan Adam şenliği ile artık Ayder’in kış turizmi içinde vazgeçilmezler arasında olacağını göreceğiz. yer yer 2 metreyi bulan kar altında Dağcılık ve Kayak Spor Kulüpleri maharetlerini sergilerken, kulüp üyeleri gecelerini gündüzleriyle birleştirerek yoğun efor sarfetti.

Kar tünelleri ve kar evleri yapıp onlarda geceledi. Gündüz etkinliklere katıldı ve şenlikleri izleyemeye gelen yöre halkına birbirinden güzel faaliyetlerle dolu doyumsuz bir gün yaşattılar.Dağcılık ve kayak kulübü üyeleri en güzel kardan adam yapma yarışması, karda halat çekme , paintboall ve karda rafting gibi etkinliklere imza atarken, şenliklere katılan vatandaşlarla birlikte tulum eşliğinde kar üstünden horonun tadını çıkardılar. Bu arada Çaykur Genel Müdürlüğü’de etkinliklere katılanlara çay ikramında bulunarak destek verdi.

Ayrıca, pratik zeka ürünü sayılacak bir olay da Karadeniz usulü telesiyejdi. Ayder’in doğu yamacındaki çam ağaçlarına bağlanan Odun motoru telesiyej hizmeti verdi. Bir büyük teknenin bağlandığı motoru iki görevli kullanarak, kayak yapacak olanları bu tekneyle yukarı çekiyor, tekne boş olarak aşağıya salınıyor. Görevliler, gün boyu ister naylonla kayacak olanlara isterse şişirilmiş şamriyellerle kaymak isteyen gönüllü kayakçılara bu ..……………..yazının devamı için tıklayın

Yorum bırakın