Kar Altında Kaplıca Keyfi!

Rize’de Ayder’den sonra şimdi de İkizdere’nin Ilıcaköy’deki kaplıcası , sağlık turizmi için görücüye çıkıyor. Yemyeşil çam ağaçlarıyla çevrili yöredeki kaplıca suyu 70 derece sıcak suyu ile, kaplıca severlerin akınına uğruyor. 

 

Rize’nin İyidere köprüsünden İkizdere’ye çıkıyorsunuz. İkizdere’nin Ovit dağı çıkışından hemen sola dönünce Cimil deresi boyunu takip edip 4 kilometre ileride yemyeşil doğasıyla karşılaştığınız Ilıcaköy (Vane) kaplıcasının buharı sizi karşılıyor. Henüz üzeri açık olan iki havuzda da yemyeşil suyun sıcaklığına dalıveriyorsunuz. Devre-mülk sayılabilecek tesislerin yanında 250 yatak kapasiteli bir dev inşaatta görülüyor. Belli ki Özel sektör, işi sıkı tutarak çalışıyor.

 

Bir yanan kar yağarken öbür tarafta kaplıca sularına girerek ısınırken, havuz sularını da dilediğinizce sıcaklık ayarını kendi dayanabilirliğinize göre de uygulayabiliyorsunuz. Hemen havuzların yanıbaşındaki küçük çamur banyolarında da dilerseniz güzellik maskesine bürünürken, vücudunuzun dinlendiğini oracıkta hissedebiliyorsunuz. Üzeri kapalı olmadığından bunalmıyorsunuz ama yinede suda on dakikadan fazlaca kalamıyorsunuz.
Yol çalışmalarının da hızla sürdüğü, istinat duvarlarının yapıldığı Ilıcaköy yolu şimdilik bir köy yolu niteliğinde ancak kısa zamanda asfalt çalışmalarına başlanabileceği, yol alt yapı inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu öğreniyoruz. Şimdilik kaplıcanın müdavimleri, inşaatlarda çalışan işçiler gözükse de sadece kulaktan kulağa duyumlarla Kaplıcaya gelenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Öyle ki yöre sakinlerin bir kısmı gündelik ziyaretlerle sıcak banyo ihtiyacını da burada giderirken, kimileri de piknik yapma bahanesiyle kaplıcaya gelerek burada gününü gün etmenin keyfini sürüyor.

 

İkizdere’de sadece Ilıcaköy de değil aynı zamanda Cimil Başköy’de de 40 metre derinlikten çıkan ve sıcaklığı 60 derece olan bir başka termal daha bulunuyor. Ayrıca Ballıköy’de ise sıcak su arayışlarının sürdüğü belirtilirken, hem sıcak ve hem de maden suları yönünden oldukça zengin sayılan İkizdere’de ne yazık ki şimdiye kadar bu maden suyu ve termal sulardan ilçe halkının dışında pek kimsenin haberi de yok. Oysa Şimşirli,Demirkapı, Tozköy,Diktaş, Eskice, Cimil ve ılıcaköy madensuları bu yüzden de belki de asırlardır boşa akıp gidiyor ve değerlendirilemiyor.

 

Rize Özel idaresi tarafından 2004 yılında 30 yıllığına özel sektöre verilen ve şimdilik 250 yatak kapasiteli tesis inşaatı bir yandan sürerken bir yandan da üzeri açık iki havuzda kapılaca sefası sürenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Köylülerin, Ayder’e rakip olur diye bir kısım çevrelerin karşı çıktığı ve bugüne kadar değerlendirilmesinin önlendiği Ilıcaköy kaplıcası, neredeyse tüm ağrılı hastalıklar için şifa kaynağı olarak ta gösteriliyor.

 

Yapılan tahlil sonuçlarına göre; bu sularda radyasyon yoktur. Romatizma, nevrit, nevralji, kolinvrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları, kan şekeri ve bel fıtığı gibi çok…………….yazının devamı için tıklayın

Yorum bırakın