Çevreci defineciler

Define aramak bir çok kimsenin hayalidir. Kimileri bunu gerçekleştirmiştir de ama kimileri bunu yaparken hani bir deyim vardır “araziye uymak” diye, belki de bunu yaparak, sanki define aramamaktadır havasını verebilmiş ve öylece de aslında defineci olduğunu gizleyebilmiştir.

 

Buna bir örnek vereceğim ama bu örnekteki kişiler, rahmetli olmuşlar ama arkalarında da güzel ve hoş bir yeşillik bırakmışlar. Bundan 30- 40 yıl kadar önceleriymiş. Trabzon’un Araklı ilçesinin şirin mahallelerinden Kalesi ve hatta bu define arayışları ile de ünlü Kalecik’te muhtarlık yapan İbrahim Hakkı Aktaş ve samimi arkadaşı Avni Sezgin, kalecik kalesinde define arıyorlar. Gecenin bir vakti, bu define kazılarından rahatsızlık duyan ya da muhtara muziplik yapmak isteyenler, jandarmaya haber veriyor. “kalecik kalesinde define arıyorlar” diye. Define arayışı da suç, eğer izinsiz arayışsa tabi.
Eski muhtar İbrahim Hakkı Aktaş ve arkadaşı Avni Sezgin de izinli kazmıyorlar ya kaleyi, onun için de gece karanlığını seçiyorlar. Bu durum onlarda bir hastalık halini alıyor, bir, iki derken kazdıkları yerden elleri boş dönüyorlar. Bıkmadan usanmadan bu gece mesaileri sürüyor ama her fırsatta da o muziplik yapanlar boş durmuyor jandarmaya haber veriyor. Mahalle muhtarı ikide bir soluğu karakolda alıyor. “tövbe” diyor, dönüyor köyüne, Kalecik’e.


Ama muhtar bu buluyor çözümü, bir gece defineci arkadaşı Avni sezgin’i ikna etmeye çalışıyor, ama Avni Sezgin’de nuh diyor peygamber demiyor. İnatla ve israrla “senlen artık kazı yapmam, rezil olduk jandarmaya, bırak uğraşmam ben bir daha bu işlerle, hem korkarak kazıyoruz hem bir şey bulduğumuz yok” diyor ve muhtara direniyor.Muhtar Sezgin’i ikna etmek için bulduğu formülü söylüyor ve bir gece yine kazmaya başlıyorlar.

 

Jandarma yine baskınını yapıyor ama yapılan şikayet de “define kazıyorlar” diye şikayet edilmişti. Fakat, muhtar İbrahim Hakkı Aktaş, jandarmalara yanına aldıkları çam fidanlarını göstererek, “ ne definesi, bakın biz buraya çam fidanı dikiyoruz. Gündüzleri hava güneşli, onun için gece dikiyoruz” diyor ve artık her gece çam fidanı dikmeye devam ediyorlar. Aradan yıllar geçiyor ve bugün o geceleri define kazılan tüm yerler, dikilen çam fidanları sayesinde de Kalecik kalesi’nin ormana dönüşmesini sağlamış oldu.
Bu hikayeyi bize Kalecik’te şimdilerde o ormana dönüşmüş kalecik kalesinin güzel görünümü altında keyif süren kalecik sakinleri anlattı. Anlatırken de “valla ne zengin oldular ne de gün gördüler, onların ki bir maceraydı ama demek ki güzel bir iş yapmışlar. Diğer defineciler gibi tahrip etmemiş ve çam dikerek bakın bugün hiç ağacı olmayan kaleyi ormana çevirmişler.” diyor ve “bizim definecilerimiz….……………..yazının devamı için tıklayınız

Yorum bırakın